A e dini se çfarë i ndodh trupit tuaj kur hani çokollatë? Do të habiteni…

Përfitimet e çokollatës së zezë fillojnë menjëherë pas marrjes së kafshimit të parë dhe vazhdojnë dhe pas një periudhe dy-orëshe pas konsumit. Këto përfitime pas kafshimi të parë janë si rrjedhim i kimikateve të trurit, të cilat rriten kur hani çokollatë.

Pasi kakao përthithet nga gjaku kthehet në kënaqësi dhe energji pozitive për trupin. Çokollata ka feniletilaminën, një përbërës i quajtur ndryshe”droga e dashurisë”, sepse krijon një reagim në tru të ngjashme me të qenit në dashuri.

Çokollata ka përfitime afatgjata. Përfitimet e shumta shëndetësore përfshijnë , uljen e sheqerit në gjak dhe uljen e nivelit të kolesterolit.

1. Çokollata mbron nga hemoragjia cerebrale.

Nga një studim suedez i vitit 2011, rezultoi se femrat që konsumojnë më shumë se 45 gramë çokollatë në javë kanë 20% më pak mundësi të preken nga hemorragjia cerebrale sesa femrat që konsumojnë më pak se 9 gramë çokollatë.

2. Çokollata përmirëson funksionimin e zemrës

Një nga arsyet përse çokollata e zezë është veçanërisht e shëndetshme për zemrën është aftësia e saj për të luftuar inflamacionin. Kjo redukton dhe rreziqet kardiovaskulare.

3. Çokollata lufton diabetin Nga një studim italian i vitit 2005, rezultoi se ngrënia e rregullt e çokollatës rrit prodhimin e insulinës, duke reduktuar kështu rrezikun e diabetit.

4. Çokollata mbron lëkurënHarrojini ato që keni dëgjuar se çokollata ju shkakton akne. Çokollata e zezë në fakt ju bën mirë për lëkurën. Antioksidantët flavonoidë që gjenden te çokollata e zezë, ju ofrojnë mbrojtje nga rrezet ultravioletë të diellit. Por kjo nuk do të thotë se duhet të hiqni dorë nga kremi mbrojtës.

Pergjigju sakte brenda 1 minuti!

A e zgjidhni dot kete problem? Duket i thjeshte por shume vete gabojne!
Nje tregtar blen nje artikull 7 euro dhe e shet 8 euro, pastaj e blen perseri 9 euro dhe e shet 10 euro.
Sa euro ka fituar tregtari? 0,1,2,3,..

Pergjigja eshte 2 euro. Jo nje sic mund te arsyetoje dikush duke menduar qe e blen 7 e shet 8 =1 fitim pastaj e riblen 9 shkon 0. e shet 10 = shkon 1 fitim.

As 0 sic mund te mendoje dikush qe duke e blere 9 ate qe e kishte blere 7 ne fillim, keshtu humb 2 euro, qe i bie te jete 1 me pak dhe duke e shitur 10 fiton 1 , kshuqe shkon 0.

As 3 duke menduar qe kishte 7 shkoi 10. pasi ai harxhoi 9 ne blerjen e dyte.

Arsyetimi i drejte eshte shpenzime = 7+9 euro = 16 euro ndersa fitime= 8+10 euro = 18 fitime minus shpenzime = 18-16 = 2 euro /shqiptari.net/

A e dini pse Muhammedi (a.s.) hante gjithmonë rrush të thatë?

I Lartësuar është Allahu, shiko numrin e sëmundjeve që kuron rrushi i thatë dhe efektet e tij në organizmin e njeriut. Rushi i thatë “Zebib”, të cilin Profeti(a.s) e pëlqente dhe i këshillonte të tjerët që me të, të nxirrnin zekatin e Fitrit, ka dobi të jashtëzakonshme për trupin e njeriut, por, shumë njerëz janë të pavëmendshëm ndaj tij. Më poshtë po rendisim dobitë e tij.

Vlerat ushqyese të rrushit të thatë: Profeti(a.s) na ka porositur që ta konsumojmë rrushin e thatë “Zebibin”. “Zebibi” është rrush i thatë, i cili mund të jetë i zi ose i verdhë, me ose pa bërthama. Karakteristikë e tijë është se ai është si rrushi i freskët dhe përmban potasium, fosfor, kalcium, magnezium, bakër, hekur, fibra, karbohidrate, vitamin B, C dhe sheqerna, është i pasur me substanca anti-oksidante, ka një rol të rëndësishëm në kurimin e sëmundjeve të aparatit të fyrmarrjes dhe aparatit tretës.

Dobitë mjekësore të rrushit të thatë:

Ulë presionin e lartë të gjakut;
Ul nivelin e kolesterolit në gjak;
Të mbron nga sëmundjet e zemrës;
Është qetësues për kollën, pasi ta kemi zier atë në ujë;
Largon gëlbazën;

Lufton mikrobet dhe viruset;
Antioksidant;
Parandalon formimin e gurëzave në dhëmbë;
Largon nga trupi helmet;
Pakëson gjakderdhjen gjatë periodave;

Forcon shpretkën, mëlçinë dhe stomakun;
Forcon kujtesën;
Të mbron nga kanceri i zorrës së trashë;
Të mbron sytë nga sëmundjet;
Lufton dobësimin e kockave;

Është kundër infeksioneve;
Është qetësues;
Të pastron gjakun;
Pastron dhe qartëson zërin
Sëmundjet që shëron rrushi i thatë:

Kapsllëkun;
Majasëllin;
Prishjen e dhëmbëve;
Infeksionin e bajameve;
Reumatizmën dhe infeksionin e kyçeve;

Sëmundjet e mëlçisë dhe tëmthit;
Kequshqyerja dhe nënpesha;
Infeksionet në fyt;
Sëmundjet e mushkrive dhe kraharorit;
Sëmundjet e veshkave, fshikëzës dhe gurëve në kanalin urinar;

Urinimin me vështirësi;
Malarjen;
Sëmundjen e Cermës;
Migrenën;

Verdhëzën;
Leuçeminë;
Sëmundjet e stomakut;
Aciditetet e stomakut;

Pezmatimin e zorrëve;
Kruarjet në lëkurë;
Linë;
Favus në kokë(sëmundje që godet lëkurën e kokës)

Mrekullia e sures Kehf: Ata flinin, mirëpo sytë u lëviznin!

Në suren e 18 kuranore (El-Kehf) janë shpallur përgjigjet e disa pyetjeve të cilat mushrikët (pabesimtarët) ia bënë të Dërguarit të Allahut Muhamedit a.s duke u munduar ta testojnë. Njëra nga pyetjet e tyre ishte: “Kush ishin “banorët e shpellës”? Pabesimtarëve Mekas u tha se tregimi për djelmoshat e Shpellës është një argument i qartë për banorët e ahiretit, sepse Allahu i Madhërishëm mund të ringjall kë të dojë Ai, qoftë edhe pas një gjumi të gjatë siç ishte rasti me djelmoshat (ata fletën më shumë se 300 vjet).

“Dhe ne ua mbyllëm veshët atyre (duke i lënë të flinin) në shpellë për shumë vjet” (Kehf 11).

Më parë kemi thënë se shqisa e dëgjimit është fiziologjike: nuk ndalet funksionimi i saj gjatë kohës së gjumit (ai që fle zgjohet për shkak të zërit që është afër).

Kjo është për shkak se nervi i tetë i kafkës (që kalon nëpërmjet pjesës së brendshme të veshit) ka dy pjesë: njëra për dëgjim dhe tjera për ekuilibrim (pozita dhe lëvizja e kokës). Në rastin e banorëve të shpellës funksioni fiziologjik dhe ekuilibrimi i dëgjimit ishin të ndërprera, për këtë Kurani përmend shprehjen: “U a mbyllëm veshët me perde”, nuk e përmend shprehjen “.. dëgjimin e tyre”.

Edhe funksionet tjera trupore ishin të mbyllura, kështu që syri nuk shikonte edhe pse sytë i kishin të hapur.

“Dhe (po të kishe qenë atje), do të mendoje se ata ishin zgjuar, por ata ishin në gjumë. Ne i rrotullonim ata herë në krah të djathtë e herë në të majtë, kurse qeni i tyre rrinte shtrirë me dy këmbët e para në hyrje të shpellës. Sikur t’i kishe parë, ti do të ikje nga ata dhe do të kaplonte frika.” (Kehf, 18).

Ndërsa muskujt e tyre nuk lëviznin edhe pse ishin të gjallë.

Forma dhe pamja e tyre nuk kishte ndryshuar edhe pse kishte kaluar shumë vjet. P.sh pas zgjimit nuk ishin në dijeni për asnjë ndryshim:

“ Kështu pra, Ne i zgjuam që të pyesnin njëri tjetrin. Njëri nga ata tha: “Kemi qëndruar një ditë a një pjesë të ditës.” Dërgoni njërin prej jush në qytet me këtë monedhë argjendi tuajën e le të shikojë se cili ushqim është më i pastër. Le t’ju sjell diçka prej tij, le të sillet mirë dhe askush të mos e marrë vesh për ju.” (Kehf, 19).

Gjendja e tyre si e tillë, është ruajtur me ftohje dhe të ashtuquajturin inhibision i metabolizmit, që përdoret me të madhe për qëllime mjekësore për t’u ruajtur organet e dhuruara (zemra, veshkat), para transmplatimit në një trup tjetër. Sipas kësaj, Dielli del në anën e djathtë kur lindte, ndërsa në anën e majtë kur perëndonte, kështu që nuk i kapluar ata derisa ata flinin në shpellë:

“Ti (Muhamed) do ta kishe parë diellin kur lindte, se si anohej nga ana e djathtë e shpellës së tyre dhe, kur perëndonte, ata i linte në anën e majtë, ndërkohë ata gjendeshin në mesin e saj. Kjo është nga shenjat e Allahut. Sa për atë, që Allahu e udhëzon në rrugë të drejtë, pikërisht ai është i udhëzuar. E sa për atë, që Ai e lë në humbje, ti, me siguri, nuk do të mund t’i gjesh mbrojtës që ta udhëzojë. (Kehf, 17).

D.m.th. ftohja e shpellës, mungesa e rrezeve të Diellit, ishin të mjaftueshëm për t’u inhibuar metabolizmi truporë në mënyrë që të ruhen trupat e tyre gjatë asaj periudhe. Nëse vetëm do të flinin, do të duhej të hanë dhe të pinë për të jetuar, gjithashtu do të duhej të ngrihen për të urinuar pas një periudhe të caktuar. Mirëpo, Allahu i Madhërishëm i ka ngrirë funksionet biologjike të tyre dhe i kishte ruajtur trupat e tyre në formë të gjallë. Ka thënë Allahu i Madhërishëm:

“Dhe (po të kishe qenë atje), do të mendoje se ata ishin zgjuar, por ata ishin në gjumë. Ne i rrotullonim ata herë në krah të djathtë e herë në të majtë, kurse qeni i tyre rrinte shtrirë me dy këmbët e para në hyrje të shpellës. Sikur t’i kishe parë, ti do të ikje nga ata dhe do të kaplonte frika. (Kehf, 18).

Dekubitusi – paraqet plage e cila manifestohet me çrregullim patologjik të organizmit. Paraqitet edhe tek pacientët e paralizuar, për shkak të mos lëvizjes së mjaftueshme.

Shihni se nuk thuhet: “Do të mendoje se janë të vdekur derisa flenë”, sepse shenja se janë të zgjuar ishte lëvizja e syve. Allahu i kishte ruajtur sytë e tyre duke u mundësuar të lëviznin. Nëse syri mbahet një kohë të gjatë mbyllur, vjen deri te verbërimi, sepse nervat optike tërhiqen dhe vdesin.

Në mënyrë konsekuente, nëse sytë mbahen gjithmonë hapur, cornea mund të dëmtohet pas çka pason verbërimi. Sipas kësaj, një gjendje e këtillë shkakton frikë, nëse do t’i shihje, as të gjallë as të vdekur. Ata flinin, mirëpo sytë u lëviznin.

“Dhe (po të kishe qenë atje), do të mendoje se ata ishin zgjuar, por ata ishin në gjumë.” (El-Kehf, 18).

Ashtu siç Allahu i mbrojti sytë e tyre nëpërmjet lëvizjeve, gjithashtu i mbrojti edhe trupa e tyre nga dekubitusi nëpërmjet rrotullimit.

“…Ne i rrotullonim ata herë në krah të djathtë e herë në të majtë…” (El-kehf, 18)“Kemi qëndruar një ditë a një pjesë të ditës.” (El-Kehf, 19)

Marrë nga libri: Fenomeni mjekësorë në Kuran:

Autorë: Sherif Kaf El-Gazal

Përktheu: Arsim Dauti

Testi i te shikuarit.Nese e gjeni numerin 8 brenda 1 minute ju keni nje shikim SUPER

Kuicet jane argetuese dhe zbavitese por kjo loje ka te bukuren e saj.

Foto te tilla jane virale cdo dite e me shume dhe me e bukura eshte komentimi ne rrjetet sociale.

Por ne kete foto eshet fshehur numrin 8.Por kete arrin ta gjejn vetem ata qe kane shikim te mprehte.

Por nese e gjeni brenda 1 minute ateher tregon se keni super shikim.

Beni komentin tuaj nese e gjeni ne me pak se 1 minute.

«Vajza ime është e bukur , mjaft më kërkuat ta fsheh», mesazhi prekës i mamasë së vajzës me nishanin gjigant

‘’Kur e mbajta në krahët e mi për herë të parë , nuk mund t’u besoja syve. Ishte hera e tretë që sillja në jetë një fëmijë, dhe sigurisht që emocionet e atij momenti janë të papërsëritshme, megjithatë tanimë isha më e përgatitur se ç’duhej të bëja, dhe si duhet të përkujdesesha për të, por me Natalie ishte komplet ndryshe. Edhe pse nuk e kisha marrë akoma veten nga lindja me prerje cezariane, doja që ta shihja, ndonëse infermieret më paralajmëruan se nuk ishte akoma momenti.’’….vazhdo ketu artikullin e plote…

Pak para se të ndërroi jetë, Rahmetullah Abdurrahimi fali Namazin e Ikindisë në zyrë

Pak para se të ndërroi jetë, Rahmetullah Abdurrahimi fali Namazin e Ikindisë në zyrë

I ndjeri ka qenë i punësuar si administrator në Shkup ndërsa ka udhëtuar në këtë relacion cdo dite me autobusin e Durmo Turs-it.

Namazi i fundit ( Namazi i Iqindis 13.02.2019 ) Në zyrën e punës

Rahmetullah Abdurahimi – vikti.ma nga Gostivari që humbi jetën në tragjedinë Tetovë – Shkup/Veqshqip info/

Halil Kastrati sot mori një dhuratë shumë të mirë, shikoni reagimin e tij

Halil Kastrati sot mori një dhuratë shumë të mirë, shikoni reagimin e tij

Halil Kastrati është humanisti më i njohur shqiptar që ka ndihmuar shumë familje shqiptare me vështirësi ekonomike.

Shoqata e tij ‘Jetimët e Ballkanit’ është një prej organizatave humanitare shqiptare më të suksesshmet deri më tash.

Halili tashmë është shumë aktiv edhe në rrjetet sociale, me postime të ndryshme.

Sot përmes një postimi ai ka treguar se ka pranuar një dhuratë, e ajo është një orë e bukur.

Ai është një humanist i madh, prandaj kohë pas kohe pranon edhe dhurata.

Qytetarët ia blejnë dy lopë personit nga Podujeva që ia vodhën bagëtinë

Qytetarët ia blejnë dy lopë personit nga Podujeva që ia vodhën bagëtinë

Pasi u raportua në media se një banori të Podujevës ia kishin vjedhur bagëtinë, janë mobilizuar qytetarët për t’i dalë në ndihmë.Ata kanë arritur t’i mbledhin rreth 3200 euro, me të cilat ia kanë blerë dy lopë qytetarit në fjalë.Lajmin e ka bërë të ditur përmes facebook-ut Dardan Ibrahimi.

“Ndodhi pra. Për një ditë janë grumbullua 3200 euro, prej dashnisë edhe vullnetit të mirë të të gjithë juve. Nuk është mirë të bëjmë shoë mediatik, vec po mundohem të tregoj që të gjithë mund të bëjmë mirë, vetëm pak na duhet.

Një lopë e keni blerë ju, edhe një e ka blerë një bashkatdhetar i Danimarkqs. Na kanq mbetur edhe disa para për ndonjë lope për familje tjetër në nevojë”, ka shkruar ai.

Këta janë shokët që ia blejnë dy lopë personit nga Podujeva që ia vodhën bagëtinë

Ka ende njerëz të mirë shumë në Kosovë. Pasi u raportua në media se një banori të Podujevës ia kishin vjedhur bagëtinë, janë mobilizuar qytetarët për t’i dalë në ndihmë.Ata kanë arritur t’i mbledhin rreth 3200 euro, me të cilat ia kanë blerë dy lopë qytetarit në fjalë.Lajmin e ka bërë të ditur përmes facebook-ut Dardan Ibrahimi,vazhdo ketu artikullin e plote